MOLT MÉS QUE UNA ESCOLA, MOLT MÉS QUE UN COR

Esteve Costa Ventura
Dels primers cinquanta anys de Joventuts Unides n'he viscut ben pocs moments, però sempre han estat molt intensos. És per això que m'he animat a escriure unes línies des del Vallès, ben lluny de les Terres de l'Ebre.
Quan en Josep i la Cinta Ollé em van proposar fer un intercanvi entre el seu Cor Jove de Joventuts Unides i el Cor Jove de Sant Agustí de Sabadell que jo dirigia aleshores, sabia ben poca cosa de la Sénia, com ara que és lluny de casa meva (i quan hi vaig anar per primer cop em va semblar que ho era més i tot del que em pensava!) i que els dos germans Ollé, companys meus a l'Esmuc, hi treballaven a una escola de música i amb alguns cors (en aquells moments, el jove i l'infantil).
Vet aquí el primer que podem destacar de Joventuts Unides: es pot dir que fa honor al seu nom. Tot i haver arribat als cinquanta anys es tracta d'una escola que valora molt els joves pedagogs de la música a qui no falta preparació ni vocació. Un gran actiu que val la pena potenciar i conservar!
2011: Intercanvi entre el Cor Jove i el Cor Jove Sant
Agustí, de Sabadell. Esteve Costa dirigeix.
Un altre gran actiu de Joventuts Unides és el fet que la mateixa entitat tingui una activitat coral tan intensa i per a edats ben diverses: la Coral Polifònica, el Cor Jove i la Coral Infantil són una clara demostració de la implicació intergeneracional que fa de Joventuts Unides una entitat molt viva i molt arrelada al seu poble.
Tornant als intercanvis entre el Cor Jove de Sant Agustí i el Cor Jove de Joventuts Unides, podem dir que van ser d'allò més intensos. Els caps de setmana d'assaigs van estar plens de música, evidentment, però no hi van faltar moments per la gresca. Tot plegat va ajudar a crear uns vincles entre els cantaires sabadellencs i els seniencs que en alguns casos van anar més enllà dels propis intercanvis.
El primer any vam fer un programa variat amb música de tot el continent americà i el segon any, amb els companys del Cor Tyrichae i l'organista Josep Mateu, vam fer un repertori de música sacra que vam poder portar al Cicle d'Orgue que Joventuts Unides organitza a la Sénia.
2011: Al mateix concert, Esteve dirigeix les dos formacions. S'hi pot veure, d'esquerra
a dreta: Alba Tomàs, Meritxell Queralt, Alba Caballer, Júlia Mestre, Marina Bel,
Andreu Caballer, Jordi Benaiges, Jordi Verge, Gerard Tomàs i Pau Ortiz, entre altres.
Més endavat vaig tenir l'ocasió de tornar al mateix cicle dirigint PAX – Cor de Cambra de Sabadell amb l'organista Álvaro Carnicero, i el gener del 2014 vaig tornar a la Parròquia de Sant Bartomeu, en aquella ocasió cantant amb l'Ensemble O Vos Omnes, dirigit pel tarragoní Xavier Pastrana, en un concert també organitzat per Joventuts Unides.
Si comparem aquests quatre records esparsos amb els 50 anys que celebra Joventuts Unides, és ben clar que només uns retalls breus de la intensa i llarga vida d'aquesta entitat, però ens permeten recordar una enorme i poc visible tasca que duu a terme Joventuts Unides (i que no fan totes les escoles, ni tots els cors): programar al seu poble concerts de qualitat amb músics catalans, de manera que la magnífica tasca formativa realitzada a l'escola i als cors de la casa es complementa i s'enriqueix.
Els concerts del cicle d'orgue i els altres que organitza Joventuts Unides tenen un doble mèrit: no només posen la música de qualitat a l'abast dels seniencs i senienques, sinó que donen suport a intèrprets i conjunts del país que no sempre ho tenen fàcil per arribar al públic.
Desitjo de tot cor que per molts anys Joventuts Unides de la Sénia segueixi sent una entitat tan activa i polièdrica, i poder-ho veure i viure de prop en d'altres ocasions.
ESTEVE COSTA
Director de PAX - Cor de cambra

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

M'AGRADA LA CORAL!

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS