UN REFERENT A LES COMARQUES MERIDIONALS

Josep Navàs     
Corresponc contentíssim a la trucada de l’Andreu Martínez, demanant-me un escrit per incloure’l dins el Cinquantè aniversari de Joventuts Unides. Per força m’hauré de basar en temps passats, ja que fa molts anys que estic desconnectat de l’entitat, però no de l’amistat amb l’Andreu, que és de per vida. També per força m’hauré de limitar als dos aspectes que conec de l’entitat: l’Aula de Direcció Coral, que es duia a terme els dissabtes, i la Coral.
Va ser l’any 1989 que l’Andreu em proposà endegar uns cursos bàsics de direcció coral a l’Escola, que preparàrem amb molta cura. Era un ensenyament amb instructors, jo n’era un, però que s’enriquia sovint amb aportacions de figures cabdals de la direcció coral. Els alumnes venien no només de la Sénia sinó de molts altres indrets. La Federació Catalana d’Entitats Corals (que hi col·laborava) en tenia molt bon judici i el consell directiu no dubtava a anunciar l’Aula de Direcció de la Sénia al costat d’altres cursos de diferent nivell, nacionals o de grau superior. Per cert, no sé per què estic parlant en passat, ja que tinc entès que tots aquests valors es mantenen i han augmentat.
1989. Sopar de l'Aula Permanent de Direcció. D'esquerra a dreta, de dalt a baix: Daniel Cervera, Albert Queralt, Marisa Valls, Rosa Vinyals, Lledó Barberà, Carme Audí, Anabel Meseguer, Gregori Mestre, Montse Farré, Josep Navàs, Raül Martínez, Andreu Martínez, Sefa Montañés, Paquita Querol, Fani Martínez i Esther Valls.
La remarcable importància l’hem de trobar en el fet que d’aquests cursos, n’han sortit diversos directors ben formats i que cada un d’ells és nucli de noves cèl·lules corals. La valoració, per tant, només pot ser òptima.
Si un dia cal fer la història del cant coral a les comarques meridionals de Catalunya, no tinc cap dubte de situar la Coral Joventuts Unides dins una primera línia de conjunts efervescents que marcaven la referència per a altres grups corals diguem-ne de base. I no ho mesuro pel volum d’activitat, que hi era, sinó per la qualitat musical, que cal atribuir, sens dubte i en primer lloc, a l’Andreu. 
1984: Aplec de Corals de les Comarques Meridionals al Cinema Rissol. Les 12 corals participants van ser dirigides per Joan Casals (en primer terme, amb els obsequis de l'Aplec). S'hi pot veure, a l'esquerra, Emília Balda, Mari Carme Martínez, Balbi Verdiell, Esther Segura, Ma Carmen Garcia i Víctor Gimerno, alcalde de la Sénia en aquell moment. A la dreta, Joan Antolí i Ma. Jesús Ortí, presentadors de l'Aplec.

Recordo un concert memorable a l’església de la Sénia, on s’interpretà molt dignament el gran Magnificat d’Àngel Rodamilans, que fou gravat per Catalunya Música, dirigit per l’Andreu Martínez i acompanyat a l’orgue pel pare Gregori Estrada. Fou una excel·lent fita per la inauguració de l’orgue de la parròquia. En podria dir més, sempre amb repertoris fets amb criteris coherents i musicalment estructurats, però també amb dosis de gran originalitat. Cantates diverses, música de pel·lícules (com The Mission, de tessitura molt difícil), de música ballable vuitcentista, d’exclusives sobre determinats poetes, etc.
I com que no em vull allargar, perquè de coses de Joventuts Unides per explicar en tinc moltes, acabaré dient que l’Escola tenia i té una excel·lent equip directiu i professional, però l’Andreu ha estat un fundador premonitori, músic sensible, gestor hàbil i incansable, professor apassionat i director exquisit.
JOSEP NAVÀS
Director de cors, exprofessor de l'Aula Permanent de Direcció.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

M'AGRADA LA CORAL!

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS