JOVENTUTS UNIDES ÉS UN LLOC EXCEL·LENT

Joan Segura   
M'agradaria dedicar el meu escrit a parlar sobretot de les Trobades d'Animadors de Cant de Montserrat, en part bressol musical de Joventuts Unides:
Andreu. A la dreta, Pepita Querol i Adriana Sebastià.
"Montserrat, en els seus gairebé mil anys de tradició monàstica i santuari marià, sempre ha manifestat un gran interès per a difondre la cultura. Avui el seu monestir continua sent hereu d'aquesta tradició. Un bon exemple són les Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia que es realitzen ininterrompudament des de 1970. Tenen una durada d'una setmana, i se'n fan tres durant l'estiu. Van començar amb motiu de la introducció de les llengües vernacles en la Litúrgia pel Concili Vaticà II, ja que es feia necessari un repertori i uns animadors per ensenyar i dirigir el cant en català per a la participació litúrgica de l'assemblea cristiana congregada en els temples catòlics. Si bé els moments forts de les Trobades d'Animadors de Cant per a la litúrgia es desenvolupen durant l'estiu, no podem oblidar les Trobades Genenerals de tardor, que es van iniciar l'any 1971 i que des de 1984 es realitzen amb continuïtat. Resseguint la geografia de parla catalana, els animadors de cant s'han anat aplegant en diferents indrets."
Enguany tocarà el torn a la Sénia d'acollir la XXXV Trobada General d'Animadors de Cant per a la Litúrgia el proper octubre. Serà la tercera vegada, ja que també vam acollir trobades generals el 1987 i el 1993.
Andreu Martínez Motos (Cazorla, 1953) va ser un enamorat de la música ja que de jove, aconsellat per mossèn Manuel Viña Vidal (Prat de Compte - Jesús), va anar a aquestes primeres Trobades a Montserrat i va prendre tota la saba en el moment adequat i disposat, de la mà del pare Gregori Estrada Gamissans (Manresa, 1918 - Montserrat, 2015). El pare Gregori va ser monjo benedictí, organista, musicòleg, director de cor, compositor, docent i artífex de les Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia.
Concert amb l'orgue de la parròquia de la Sénia. Trobada General de 1993. La primera part a càrrec del pare abat Cassià M. Just. La segona part: el Magnificat d'Àngel Rodamilans, a càrrec de la Coral Polifònica i del pare Gregori Estrada a l'orgue. Mossèn Cristóbal Suñé els lliura un obsequi. Al darrera hi veiem Lledó Barberà, Elena Valls, Esther Segura, Mari Carme Martínez, Marisa Valls i Domingo Caballer.
Després, en el període de mossèn Cristòbal Suñé Aguiló (Batea, 1928), amb sa germana Teresina, van conviure enmig, com un entrepà on el pa amb tomaca era pa amb música, perquè l'escola era a la planta baixa i al segon pis, i el pis de l'abadia era el primer pis. I com que el temps passa de pressa, els anys van passar volant; mentrestant va vindre l'orgue a l'església i la nova casa de Joventuts Unides.
2015: Concert de Nadal.
"Qui canta, els seus mals espanta"
D'esquerra a dreta: Toni Capseta, Albert Queralt,
Joan Segura, David Vinyals, Jose A. Tíscar.
La cançó que era estem assajant a la Coral Polifònica es diu "El cel és un lloc excel·lent", un espiritual negre a tres veus. Mel de romer! Adapto el títol de la cançó com a títol per al meu escrit. Us hi animeu?
JOAN SEGURA

Cantaire de la Coral Polifònica

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

M'AGRADA LA CORAL!

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS