D'UNA CASUALITAT A UNA FONDA AMISTAT

Cinta Ollé i Sabaté  

Ara que ja s'acaba el 50è aniversari, em decideixo a enllestir el meu escrit. Porto tot un any pensant que he de trobar una estona per fer-lo i han anat passant els mesos...
Com explicar la meva relació i de Josep amb Joventuts Unides? Doncs us he de dir que va ser la casualitat, una de ben gran. El nostre pare, des de sempre, ha estat subscriptor de la revista Serra d'Or, que publica l'Abadia de Montserrat i on es parla bàsicament de literatura. En un número va veure un anunci d'uns cursos de direcció que es feien a l'estiu a Montserrat; crec que altres anys el devia haver vist, però aquell va ser diferent perquè coneixíem el director d'una de les trobades: Raül Martínez. Raül havia estat alumne de ma mare a l'institut d'Amposta i, posteriorment, professor nostre de cant coral al conservatori de Tortosa. Els nostres pares es van posar en contacte amb ell i al cap d'una setmana marxàvem dos xiquets de 13 i 12 anys cap a Montserrat, sense saber gaire bé que volia dir un curs de direcció.
Allà vam conèixer Andreu i, al saber que érem de Tortosa i que tocàvem el piano i la viola, ja ens va fitxar per a venir a tocar al conjunt. Al setembre (diria) del mateix any, el 2001, féiem el debut al conjunt; havíem d'anar a un assaig a la Sénia (sonava força lluny) i un altre dia ja seria el concert. Per facilitar la feina als nostres pares, Andreu va fer que Mari ens vingués a buscar a casa. Alguns dies venia Mari, alguns dies venia Andreu, i recordo que quan anàvem amb Andreu el camí passava volant!!! No recordo què vam tocar en aquell concert, però sí que vam arribar a un lloc on Andreu et feia estar amb confiança: la resta de gent del conjunt era com si ja els coneguessis, no et senties un estrany que arribava com un satèl·lit en un lloc. Aquest fet, la gran complicitat entre Andreu i els músics, entre les famílies dels músics, va ser el que va fer que no deixéssim de venir a tocar la viola a la Sénia sempre que ens ho demanaven. Diria que el concert de Nadal i el de final de curs eren fixos i no sabria dir fins quin any vam venir.
Recordo especialment tres concerts: Un, el concert de final de curs "La volta al món amb cançons", un conte molt bonic que passava per diversos països; fins i tot hi havia una trapezista (Mònica Segura) penjada del sostre de l'escenari.
El segon concert que recordo va ser el concert de Nadal del 2003 on Andreu va comunicar que al febrer marxava cap a Montserrat i que era una decisió definitiva. Recordo que la gent va començar a plorar i es va acabar el concert amb una sensació ben estranya, de gran pèrdua. Fins i tot, jo que hi pujava esporàdicament estava ben trista i algunes llàgrimes també es van escapar. 
2004. Concert de comiat d'Andreu. A l'esquerra d'Andreu, Pau Ortiz, Javier Fernàndez, Maria Mestre, Blai Tíscar... A la dreta, Ignasi Iranzo, Alba Fierro, Carles Abella, Maria Amat, Alba Tomàs, Carme Abella, Rosa Vinyals, Domingo Caballer i Ma. Carmen Garcia, entre altres. A primer terme, a la dreta i d'esquena, Cinta Ollé amb la viola a la mà, al costat de Laura Jiménez. A l'espineta, Gemma Naranjo.

I com no, el concert de comiat d'Andreu, allà sí que tot el conjunt i la coral tocàvem i cantàvem les últimes peces amb llàgrimes als ulls. Tot i això seguíem amb l'esperança que el continuaríem veient a les trobades de l'estiu de Montserrat. Des d'aquell 2001 no hi hem faltat cap any. Qui ens ho havia de dir que la direcció coral ens captivaria? Doncs sí, i tot per la casualitat de la revista de mon pare. A part, també vam venir un parell d'anys, no recordo quan exactament, a l'Aula de Direcció Coral que es feia durant el curs, uns quatre caps de setmana, a l'escola, i on venien directors catalans de prestigi.
Passats els anys, quan va arribar el moment d'acabar segon de Batxillerat i el Grau Professional del Conservatori, s'havia de decidir què fer! M'agradaven molt les ciències i la música i va venir el dilema. Vaig fer la preinscripció a Farmàcia i les proves d'accés a l'ESMUC (l'Escola Superior de Música de Catalunya) per fer el grau superior; tenia clar que hi volia fer pedagogia o direcció coral. La pedagogia musical ens l'havia fet descobrir Joan Vidal al Conservatori de Tortosa i la direcció Raül i Andreu, però clar, les places eren molt limitades i s'havia de tenir alternativa. Van sortir les notes i vam tenir tota la sort del món: de 5 places de pedagogia, dos van ser per a Josep i per a mi.
Però, com vam acabar fent de professors a Joventuts Unides? Una altra casualitat!! Cantàvem al Cor Tyrichae de Tortosa, que dirigia Raül, amb Lledó Barberà, que en aquell moment era professora de piano de Joventuts Unides. I va arribar un dia que ens va trucar per parlar amb nosaltres perquè volia deixar de fer classes a la Sénia; ella hi pujava els dissabtes. Com que tenia força alumnes, ens va demanar si ens els volíem repartir i així pujar-hi un matí. Com que estàvem estudiant tota la setmana a Barcelona, només ens quedava el dissabte al matí. Quan vam dir que sí, em van dir si volia dirigir la coral infantil, i sense pensar-m'ho gaire vaig dir també que sí.
Recordo els primers dies de classe, el setembre del 2006, amb força nervis, jo amb 19 anys havent de fer classes de piano  i cor infantil... En aquell moment era una coral de només 8 nens, no com ara, però que venien amb moltes ganes de cantar i passar-s'ho bé. Recordo una Júlia Mestre, Rut i Txell ben petites i Dúnia que, quan van començar, tenia 3 o 4 anys... Com no recordar les classes de piano de Pau Ortiz? Era l'últim alumne del matí a l'escola vella i hi havia dies que me'l trobava al banquet de davant de l'aula gran estirat recuperant la son! Sempre em feia la pesada amb la importància de posar els dits que deia la partitura i no els que volia ell. Us he de dir que encara segueixo dient el mateix als alumnes que tinc ara!
Entre les diverses classes, sortides del conjunt instrumental i concerts, vam anar teixint una colla d'amics amb les Albes (Alba Caballer i Alba Tomàs), Pau Ortiz, Jordi Verge, Maria Mestre i Laia Reverté; d'aquí se'n van derivar força sopars a Barcelona, quan ja tots hi estudiàvem o treballàvem. Què fèiem quan ens trobàvem? Cantar, recordar experiències de concerts, fins que se'ns va acudir que volíem seguir cantant a Joventuts Unides i va ser quan, el 2009, en un sopar al pis de Maria, prop de l'Av. Paral·lel, vam decidir que havíem de crear el Cor Jove. I així va ser, vam fer 4 assajos i vam debutar al concert de Nadal!




Amb aquesta colla, vam teixir una bonica amistat. Quan va començar l'etapa dels Erasmus, vam conventir en tradició la visita al lloc on anaven, féiem turisme, ens posàvem al dia i sobretot cantàvem. D'aquí va sortir el nom de "Cantem Contents". Tot a la vida té etapes i ara hem canviat els erasmus pels casaments. Ens fem grans!
Torno a l'escola. Els alumnes anaven passant i el cor infantil anava creixent a poc a poc, fins que van arribar els tallers musicals en moviment. Uns tallers que féiem amb l'ajuda dels "Cantem Contents"  i les seves mares i pares, i que es basaven a cantar i fer música i moviment en grup. D'aquí se'n va derivar la necessitat que els conjunts instrumentals i les corals havien de ser una matèria curricular bàsica en la formació musical dels nens i va ser a partir de llavors que tothom, segons el seu nivell i edat, passava a formar part d'un conjunt o d'un cor infantil.
Què puc explicar dels cors infantils que no sapigueu? És un goig treballar-hi cada setmana, pensar concerts motivadors, de vegades un pèl difícils però on els cantaires acaben responent de manera exemplar. No els dolen els assajos quan veuen el resultat final. Quins grans concerts! Recordeu Ratapasteres, la Història de Catalunya, la Transatlàntida...? I la gran aventura del viatge a Mallorca!!! I tants i tants intercanvis... Ai, hi ha tantes coses que no acabaria mai.
2014. Viatge a l'Alguer del Cor Jove amb la Coral Polifònica. D'esquerra a dreta: Jordi Sort, Alba Caballer, Pere, Laia Reverté, Alba Tomàs, Jordi Verge, Pau Ortiz, Cinta Ollé, Jordi Benaiges i Josep Ollé.

Però he d'acabar. Vull agrair a tots els nens i a les famílies la confiança que dipositeu en Joventuts Unides. Estigueu segurs que seguirem amb la mateixa energia d'aquests 50 primers anys! Hem gaudit molt d'aquest aniversari: felicitem-nos tots!!!
CINTA OLLÉ I SABATÉ
Professora i directora de les corals infantils i del cor jove

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS