UN COR QUE BATEGA

XARRADA D'IVAN BEL MARCOVAL

JOVENTUTS UNIDES amb LA MARATÓ

Diumenge, 18 de desembre. Casa de Cultura (Sala U d’Octubre). 18 h

Diumenge que ve torna a ser el dia de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, aquesta magnífica iniciativa nascuda al nostre país de la qual no ens sabem ni ens volem desapegar perquè és una mostra de solidaritat que, alhora, incentiva la investigació i el coneixement i que, de retruc, ens beneficia a tots com a societat.

Enguany parlarem del cor, un òrgan podríem dir que omnipresent en el nostre dia a dia de molt diferents maneres. Per exemple, la literatura ha relacionat sempre el cor amb l’amor i l’enamorament, i el cor és, sens dubte, el màxim reflex dels nostres sentiments. Així, els personatges “regalen el seu cor” a la persona estimada, o “el cor plora” quan no són correspostos; o tenen "el cor negre" si obren amb maldat. Nosaltres mateixos diem les coses “de cor” quan volem expressar un sentiment profund i sincer. I, encara, la saviesa popular té la frase feta “tenir mal de cor” amb què volem expressar que tenim gana, que ens sentim defallir per falta d’aliment. El cor és, en darrer terme, l’òrgan que associem amb la vida, que, fet i fet, és tot el que tenim.

Per parlar-nos del cor des d'un punt de vista mèdic ens acompanyarà Ivan Bel Marcoval, Metge Intern Resident d’Anestesiologia a l’Hospital Clínic de Barcelona entre 2002 i 2006 i des de 2006 Facultatiu Especialista en Anestesiologia a l’Hospital Comarcal de Vinaròs. És, a més a més, Metge expert universitari en Medicina Psicosomàtica.

Ens complau gratament i ens fa una especial alegria la seua participació. Ivan va ser alumne de guitarra de Joventuts Unides en aquella època —que tantes vegades hem recordat amb felicitat— en què, entre altres activitats destacables, vam interpretar la música de cinema i, en especial, la banda sonora de la pel·lícula La Missió. I ara, aquell jove aplicat, estudiós i treballador amb qui vam compartir tants concerts, ara ha esdevingut l’expert doctor que ens oferirà la seua visió sobre un tema tan tan important per a tots com és el cor. 








Li hem preguntat a Ivan que ens faça unes pinzellades de l’enfocament de la seua xarrada, en la qual tractarà els temes següents:

  • Importància de les malalties cardiovasculars com a primera causa de mortalitat al món i un dels problemes de salut pública més rellevants actualment.
  • Les tres malalties cardiovasculars més greus: l’infart, l’ictus i la mort sobtada.
  • El paper de l’educació ciutadana en salut cardiovascular. Les malalties cardiovasculars poden afectar a tothom, a qualsevol edat i sense avisar. Per això, conèixer els seus símptomes i saber actuar ràpid pot salvar vides.
  • Factors de risc cardiovascular coneguts i com podem nosaltres, com a ciutadans, contribuir a disminuir aquest risc. Factors psicològics de risc cardiovascular en línia amb els seus estudis en medicina psicosomàtica.

Us animem a assistir-hi perquè, sens dubte, serà de gran interès per a tothom.

Durant la xarrada, faran una petita audició el Conjunt Instrumental i el Grup de Cambra, als quals també volem agrair la seua participació. 

I acabem amb unes paraules d’Aurora Díaz-Plaja que sempre hem trobat especialment adequades per a la nostra entitat: “Ja és ben bonic que cor vulgui dir alhora l’aplec de veus cantaires i l’òrgan que simbolitza l’amor.”

Fins diumenge!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

M'AGRADA LA CORAL!

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS