NÚVOLS

PIRINENQUES A QUATRE MANS

Avui el dia s'ha llevat tapat i ens ha rebut, lleganyosos, amb un ruixat per rentar-nos la cara. Els núvols baixos del matí es barrejaven amb la serra, primer, i poc després amb els Núvols, la creació artística que, ben matinera, trobàvem a l'abast a les xarxes.

Núvols naix a partir d'una idea d'Ignasi Blanch, artista i il·lustrador roquetenc amb una llarga i exitosa trajectòria. 

Ignasi va veure i sentir una gravació d'Oriol Quintana (cantaire de Pax Cor de Cambra i membre del Quartet Mèlt, us en recordeu?). 

Oriol cantava, en aquesta gravació, una versió de la cançó Pirinenques, de Josep Ollé

Josep havia compost una altra versió de la peça (que la nostra coral va tenir el privilegi de cantar en el Concert de Sant Jordi dedicat a Pompeu Fabra), però aquesta nova versió està pensada per a tres veus d'homes. Per això Oriol s'havia gravat fent ell mateix cadascuna de les tres veus. 

Josep havia compost la cançó a partir d'un poema de Joan Maragall; un més dels poemes maragallians que ha musicat Josep, com L'ametller o Sol solet.






Dos petits detalls  dels dibuixos d'Ignasi Blanch que formen Núvols






Podríem dir, doncs, que l'origen de tot plegat estaria en Joan Maragall? Podríem dir, sens dubte, que la mateixa emoció que va portar el poeta modernista a fixar aquell moment de bellesa en un poema va inspirar després Josep a convertir-la en música; i Oriol a voler-la expressar en cant, i Ignasi a imaginar una obra que ho combinés tot amb el dibuix. Tot a partir d'aquella emoció inicial del poeta. Tot amarat dels sentiments que ens ha fet aflorat un confinament al qual Ignasi Blanch ha volgut donar, amb aquesta creació, un sentit d'esperança.

L'edició del vídeo, obra de Rut Queralt, ha permès fer arribar aquesta petita obra d'art a tothom. 

Manel Ollé ens el comentava avui mateix: "Molt talent. Molta bondat. Quina petita meravella. I quina sort poder gaudir de tanta bellesa." No cal dir res més.






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!