SENDERA DE CONCERTS (VI) 
Crònica del nostre pelegrinatge musical a Montserrat
Dijous, 11 d'agost de 2016



1. La ruta: Les Llambardes - Mediona

El dijous toca matinar. I molt! A tres quarts de set del matí estem esmorzant, a la vora dels cotxes aparcats i carregats, encara a Vallbona de les Monges. De seguida sortim en caravana per fer un trajecte de més d'una hora que ens ha d'atansar a la zona de les Llambardes, des d'on comencem una ruta a peu de 10 km. fins a Sant Joan de Mediona. Abans, però, ens aturem en un bar de Santa Coloma de Queralt per completar l'esmorzar.

La caminada és plàcida, tranquil·la, agradable. No és una ruta llarga i, a més, el camí és pla, amb pista, amb ombra... i ja albirem al lluny la silueta de Montserrat. Encara fresqueja per la mica de canvi de temps que s'ha notat el dia abans. Arribem a Mediona més frescos que cap dia. Per no faltar al costum, però, cap a la piscina falta gent!












Els d'intendència arribem abans, és clar, ens situem i tenim temps de relaxar-nos. Ens instal·larem en una sala multiusos del poliesportiu Antoni Ramallets, al costat la piscina i un bar. Al vestíbul del poliesportiu, hom hi troba una taula gran amb tot de llibres i revistes perquè, qui vulga, puga agafar-ne mentre s'està a la piscina. Lliurement. Hi veiem els poemes de Verdaguer i els contes de Calders, entre altres. Aquesta particularitat, que diu molt de la gent de Mediona, ens commou.

2. El concert: Mediona

Mediona és un poblet menut, no tant com Vallbona de les Monges, però igualment menut. I, així com Vallbona rep constants visitants al Monestir, aquest, Mediona, respira silenci, quietud, pau. Sembla una mica que el temps s'atura, aquí. A Mediona, la gent et diu "Bon dia!" quan et troba pel carrer, encara que no et conega; Mediona té una farmàcia, una peixateria, un basar, un súper-carnisseria-verdureria i un altre súper; dos cafès grans amb sengles terrasses encara més grans amb tot de taules i cadires per estar-s'hi a la fresca...; Mediona no té trànsit i els xiquets juguen amb bicicletes pels caminois entre els horts, al costat de la riera que travessa el poble. A l'ajuntament hi onegen les banderes del poble i la catalana. Mediona té una petita església, especialment bonica per fora, i una zona esportiva de primera que posa a la nostra disposició per un dia. Moltes gràcies.


El concert funciona molt bé. Sembla que ja el tenim amidat i va rodat. Al final, al bis, la cançó participativa que fem, resulta més participada que mai: la gent de Mediona canta i ho fa bé, agafa fàcilment la tonada. Després ens expliquen que al poble tenen una coral. No ens estranya, en un poble que té un carrer i un petit monument a Josep Anselm Clavé, fundador del moviment coral a Catalunya i impulsor de l'associacionisme.


3. Anècdotes

- Avui fa anys uns dels senderistes més joves, Manel, i és clar li cantem "Anys i anys" amb una espelma!
- La gent de Mediona s'estranya que no cobrem entrada, ni tan sols la voluntat. Davant de la nostra paradeta de samarretes i gorres que posem a cada concert, alguns ens fan un donatiu sense res a canvi.
- La dona del bar de la piscina, on dinem i sopem, ens diu després del concert: "He tornat del concert amb una mena de pau! No m'havia passat mai."
- Preguntem, encuriosits, si Antoni Ramallets havia nascut a Mediona ja que el poliesportiu du el seu nom. Ens diuen que no, però que, un cop retirat, hi va anar a viure, hi està enterrat i les seues filles hi viuen. Curiositat satisfeta.

4. Curiositats: Cada dia, un concert diferent!

El nostre concert ofereix com a repertori les peces del Llibre Vermell de Montserrat, és clar, que ja tenim preparades d'una determinada manera, amb uns instruments i una ambientació assajada. Tanmateix, podem dir que cada dia oferim un concert diferent.
D'una banda, en aquest repertori afegim, a partir del quart concert, tres peces més, no incloses al Llibre Vermell, per tal de completar-lo. Es tracta de peces instrumentals, interpretades per espineta amb flautes de bec, espineta amb violí i violoncel, i espineta sola. A més a més d'una peça de John Dowland com a bis.
D'altra banda, a cada concert ens adaptem a l'espai. De vegades, l'entrada és més pausada i més evident, de vegades cal fer-la més àgil; de vegades el Llibre Vermell queda exposat al mig, de vegades a un lateral més discret; o la col·locació dels grups de cantaires per als cànons canvia...
Finalment, cada concert resulta diferent, també, perquè els intèrprets no som sempre els mateixos. Un bon gruix es manté constant, especialment pel que fa als instruments. Però sobretot els cantaires varien en funció de les possibilitats de cadascú de participar-hi o no.
I, no cal dir, cada concert és diferent perquè les vivències de cada lloc són úniques; les emocions, especials; les reaccions, particulars. Cada dia vivim un goig diferent, avui sí demà també.


5. Opinions dels participants


ANA GARCIA: Bona feina a tots! Al final queda confirmat que, si es vol, tot es pot. Enhorabona! Els mitjans s'han fet ressò de la Sendera, tot ha anat bé. Un 10!






Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

MUNTANYES DEL CANIGÓ

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS

LLUÍS, PARE D'UXIA