APUNTA'T A LA CORAL!

La Coral Polifònica Joventuts Unides té 50 anys. Més o menys. No coneixem de manera exacta la data d'inici (caldria que algú de memòria llarga ens donés un cop de mà), però sembla que va ser a partir de la iniciativa de mossèn Suñé de recuperar La Senienca. Recordem-ho.

Escut antic de la Sénia, gravat sobre pedra
a la façana oest del campanar. Any 1767.
(Font: Andreu Martínez,
Pregó de la Festa Major 2011)
Mossèn Suñé es va caracteritzar (entre moltes altres virtuts i assoliments) per organitzar pelegrinatges parroquials a Roma. Sembla que, durant la tornada d'un d'aquests viatges, Felisa Tomàs, la que va ser la primera presidenta de Joventuts Unides, va cantar espontàniament La Senienca, que ell no havia sentit mai. Va ser llavors que ell mateix es va proposar que tot el poble la conegués. Va parlar amb Andreu per mirar si es podria trobar un grupet de gent que la pogués cantar el primer dia de les Festes Majors després del Pregó. Aquest grupet de cantaires va ser el naixement de la coral polifònica i també ells van ser els iniciadors d'aquesta tradició d'acabar l'acte del Pregó de Festes amb La Senienca.

Des d'aquesta data, la coral ha passat per èpoques de tots colors. Els més veterans recorden quan van gravar la primera cinta de casset. A la portada, l'escut vell de la Sénia, que hom pot veure en una pedra de la façana de l'església. Dins, entre altres, La Senienca. Expliquen que eren molts pocs cantaires, que van fer la gravació per mirar d'engrescar la gent... I van continuar endavant.

Les dècades dels anys 80 i 90 van ser sens dubte els anys d'esplendor. A mitjan dels 80 vam dur a terme l'intercanvi amb la Junge Münchner Symphoniker, la jove orquestra de Munic. I vam cantar peces importants: el Magnificat de Vivaldi i el Requiem de Cherubini; dos fites importantíssimes tenint en compte les característiques de la coral, formada, com sempre, majoritàriament per gent afeccionada. Érem molta gent i de totes les edats.


Als 90, el Magnificat d'Àngel Rodamilans, interpretat durant la segona Trobada General d'Animadors de Cant per a la Litúrgia organitzada a la Sénia, va ser un altre punt àlgid. La peça va ser acompanyada a l'orgue pel pare Gregori Estrada, monjo de Montserrat i musicòleg eminent; i tot el concert, en el qual va actuar també el pare Cassià Just, va ser gravat per Catalunya Música. I, és clar, La Missió, la peça central del concert amb repertori de música de cinema, repertori amb el qual vam fer quasi 30 concerts durant uns dos anys i que vam enregistrar en un CD.

El segle XXI ens ha portat nous aires. Avui tenim al nostre abast un ventall molt ampli d'activitats per poder fer, reals o virtuals. Els interessos sembla que han canviat i l'associacionisme se'n ressenteix. Tanmateix, poques activitats i asssociacions són tan completes culturalment, tan arrelades al país i tan cohesionadores com és una coral.

Enllaços relacionats: 
PROJECTE: EDUCACIÓ INTEGRAL A TRAVÉS DEL CANT CORAL. Rosa Ma. Vinyals (18-novembre-2016)
LA IMPORTÀNCIA DEL COR. John Rutter.

Comentaris

JOVENTUTS UNIDES ha dit…
Mari Carmen Garcia ens apunta: "Quan vàrem gravar el primer casset, ho vàrem fer a la Capella de la Verge de Pallerols i érem 16 cantaires. quatre per corda. I quan vàrem anar a Munic érem 60 cantaires."
JOVENTUTS UNIDES ha dit…
I afegeix: "Fa 50 anys, jo primer vaig fer de soprano. De fet, era la veu que m'anava més bé. Però després feien falta contralts, i Andreu em va passar a contralt."
Unknown ha dit…
Es aixi com tu dius Rosa.
Unknown ha dit…
El cant ha omplert la meva vida, sempre he gaudit practicant.
JOVENTUTS UNIDES ha dit…
Ets Mari Carmen? Gràcies pels teus comentaris.
JOVENTUTS UNIDES ha dit…
Has estat un exemple per a nosaltres, com a cantaire i com a persona.

Entrades populars d'aquest blog

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

MUNTANYES DEL CANIGÓ

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS

LLUÍS, PARE D'UXIA