MÀGIA A RITME DE VALS

DAVID VINYALS SALES   

Segona part de l'article L'ESTUDI GHIBLI, L'HARMONIA PERFECTA ENTRE L'ANIMACIÓ I LA MÚSICA, publicat el passat 2 de febrer.


Cartell oficial de la pel·lícula
El castell ambulan

El Castell Ambulant és una obra dirigida per Hayao Miyazaki estrenada el 2004. La història està inspirada en la novel·la de Diana Wynne Jones (Howl’s moving castle) i narra la història d’una jove, la Sophie, que duu una vida modesta com a barretera en una botiga de la seva ciutat natal. Una trobada fortuïta amb una antiga fetillera, la bruixa de l’Ermot, l’envelleix i la condemna a viure com una anciana, fruit d’un conjur que, a més, no pot esmentar a ningú. Sense el suport de la seva família i tenint en compte la seva condició, la Sophie no es deixa abatre i decideix sortir a la recerca d’un remei màgic. D’aquesta manera, acaba trobant el castell ambulant, la llar d’en Howl, un mag poderós amb una reputació temible. La història gira entorn de la seva relació i la lluita contra els encanteris que els tenen presos. 

Escena en la qual en Howl i la Sophie caminen per l'aire, sobre una plaça festiva. 

Pel que fa a la banda sonora, cal destacar, primer, el seu tema principal, el qual és recurrent i es manifesta com a variacions durant el transcurs de la pel·lícula. Particularment, i contrastant amb la resta de la música d’en Hisaishi, el compàs de 3 per 4 i el ritme de vals en són els protagonistes

https://www.youtube.com/watchv=HMGetv40FkI. 

Tot i mantenir la melodia, la intensitat i la profunditat del so varia en les diferents escenes, des d’un to tendre i melangiós, en molts casos limitant la melodia al piano, fins a un acompanyament rítmic i festiu, marcat pel contrabaix i la percussió. Una de les escenes, de fet, comença amb el pizzicato dels violins, subtil, acompanyant el primer retrobament entre la Sophie i en Howl; accelera el ritme i introdueix notes a contratemps, mentre la parella és perseguida pels esbirros de la bruixa de l’Ermot; i culmina amb unes escales d’arpa que re-introdueix tema, just quan aconsegueixen escapar, volant per sobre d’un mosaic de parelles que giren al ritme del vals.

Tot i el protagonisme de la melodia del tema principal, no voldria restar importància al conjunt, que demostra una versatilitat sensacional i potencia els diferents sentiments que transmeten les escenes: intriga, misteri, tendresa, màgia, frustració, esperança... En definitiva, es tracta d’una obra musical que, personalment, he gaudit molt i que recomano a tothom. Per acabar, us deixo dos enllaços més. El primer és, un cop més, el concert d’orquestra en celebració del 25è aniversari de l’estudi Ghibli, en el qual Joe Hisaishi dirigeix la interpretació de part de les bandes sonores de les pel·lícules, entre les quals El castell ambulant (minut 58). El segon conté un vídeo amb la cançó conclusiva de la història del mateix film, amb subtítols, encara que només en anglès i japonès. Espero que els gaudiu!

https://www.youtube.com/watch?v=IbRkwS_xRt8

https://www.youtube.com/watch?v=yuhOUeZHEBo

Fins a la pròxima,


David Vinyals Sales. Exalumne. 

David ha cursat un màster d'investigació en immunologia i càncer a Lausana (Suïssa), des d'on ens fa arribar aquesta col·laboració tan especial i interessant. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!