L'ESTUDI GHIBLI, L'HARMONIA PERFECTA ENTRE L'ANIMACIÓ I LA MÚSICA

DAVID VINYALS SALES   


Probablement, segons la meva experiència, no coneixereu l’estudi Ghibli. Potser sí que, com a mínim, us sonarà una pel·lícula, El viatge de Chihiro, pel ressò que va guanyar després de ser nominada i premiada amb un Òscar al millor film d’animació el 2003. Si no és el cas i encara us sentiu fora de joc, no us preocupeu, aquí en teniu una breu introducció per entrar en matèria. 


Logotip de l'estudi Ghibli

L’estudi Ghibli és un estudi d’animació japonès fundat el 1985 per Isao Takahata i Hayao Miyazaki. Fins a dia d’avui ha produït vint-i-dues pel·lícules, les quals s’han posicionat pràcticament sempre al capdavant dels rànquings de les cartelleres del Japó. Aquestes han estat a més guardonades en nombroses ocasions i molt ben acollides per crítics del cinema i experts en animació d’arreu del món. La seva temàtica és diversa i generalment adequada per a tots els públics. La trama contrasta amb l’estil nord-americà d’acció continuada, amb rols de protagonista i d’antagonista evidents i accentuats. L’univers Ghibli ofereix un transcurs d’esdeveniments més difús i pausat, però que alhora també dona l’oportunitat de reflexionar sobre la història, apreciar l’animació (fotogrames dibuixats a mà) i també gaudir de la protagonista d’aquest escrit: una música meravellosa, rigorosament feta a mida per enriquir cadascun dels ambients recreats. 


Joe Hisaishi dirigint un concert 
el 2011 a París.

La major part de les bandes sonores de l’estudi, com ara El Castell Ambulant o La Princesa Momonoke, són obra del compositor japonès Joe Hisaishi, que també destaca en la interpretació com a pianista i director d’orquestra. Fins a vuitanta pel·lícules, nacionals i estrangeres, han rebut la seva contribució musical, sovint guardonada. Tot i que en Hisaishi se situa al capdavant de la llista a nivell de reconeixement i popularitat, no voldria deixar d’esmentar, entre altres, compositors com Cécile Corbel i Yuji Nomi, responsables de la direcció musical d’Arrietty al món dels remenuts i Murmuris del cor, respectivament. L’enginy i el talent d’aquests músics és la base de la riquesa i personalitat musical de l’estudi Ghibli. Com a humil bioquímic amb una mínima formació musical, no us podré oferir una anàlisi tècnica i detallada de les seves obres. Tot i així, com a fan i amateur seria un plaer per a mi descobrir-vos una música que m’ha sorprès, m’ha inspirat i fins i tot, en una ocasió, em va animar a interpretar algunes peces de piano per a una audició a l’escola de música. 


Després d’haver donat una visió general i tenint en compte la dimensió cinematogràfica de l’estudi, en les properes publicacions em centraré en films en concret, començant per El Castell Ambulant.  No n’he escrit el títol en català per capritx, sinó perquè, juntament amb altres, ha estat doblada i retransmesa, en el seu moment, a la televisió pública catalana. Actualment està la venda en DVD i també disponible a Netflix, tot i que malauradament no en català (jo podria enviar-li en català a qui estigui interessat). Si encara no heu tingut l’oportunitat de veure-les, us convido a fer-ho. Us avanço, però, si ja hi teniu curiositat, un enllaç de Youtube al concert d’orquestra en commemoració del 25è aniversari de l’estudi Ghibli, que va tenir lloc a Tòquio el 2008. S’hi pot veure i escoltar una selecció de fragments de les pel·lícules, dirigides per Joe Hisaishi i interpretades per la Nova Orquestra Filharmònica del Japó, juntament amb vuit solistes i més de vuit-cents cantaires.   


Enllaç Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=IbRkwS_xRt8


Espero que ho gaudiu!

David Vinyals Sales. Exalumne. 

David ha cursat un màster d'investigació en immunologia i càncer a Lausana (Suïssa), des d'on ens fa arribar aquesta col·laboració tan especial i interessant. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!