AMB NOM DE DONA (IV)

(Concert de la Coral Polifònica durant la Festa Major 2021. Presentació de les cançons)


Maduresa i maternitat

MARIA DE LES TRENES

“Maria de les trenes” és una sardana també molt molt coneguda. La música és de Josep Saderra, un músic de Sant Feliu de Pallerols, a la Garrotxa, fill d’un destacat director de cobles. Es va estrenar a Banyoles l’any 1949.

Maria de les trenes també va ser una dona molt bella en la seua joventut, i molt entenimentada. Com diu el títol, allò que més destacava en ella eren els cabells tan ben trenats. Aquesta cançó, però, mostra el pas del temps: ara la Maria és mare; també gaudeix de la seua vida actual, si bé recorda com un tresor la seua alegre joventut… i les seues trenes.

Quant al nom, Maria, ens remet a tots els noms de marededéus: Núria, Montserrat, Pallerols, Meritxell, Cinta, Àngels, Mercè o Balma.


Vellesa i saviesa

LA BALANGUERA

“La balanguera” és un poema de Joan Alcover, poeta mallorquí del segle XIX, musicat per Amadeu Vives. Alcover en va fer una primera lectura als Jocs Florals de 1902. 

Partint d’un fragment d’una cançó popular, el poeta en va fer un cant a la vida i l’esperança, sense perdre de vista les històries passades i posant les esperances en el futur. La balanguera és la figura que simbolitza el relleu generacional: tix la senyera per al jovent, que és el futur, i que farà possible la continuïtat de la llengua, les tradicions i, en definitiva, del país.

La balanguera és actualment l’himne de l’illa de Mallorca. 

La balanguera és totes les dones sàvies, en vivències i en coneixements, del poble, siga quin siga el seu nom.


HOMENATGE ALS NOSTRES CANTAIRES MÉS VETERANS:
Albertina Llobregat, Sergi Almuni (Amparín), Mari Carmen Garcia (Josep Ma. Doménech), Pepita Querol (Pepita Cid), Emília Balada, Daniel Cervera i Joan Segura.

Abans d’acabar, gràcies com sempre a l’Ajuntament per facilitar-nos fer aquest acte.

Gràcies a Oriol Plans, el nostre director. Ha fet tants viatges la Ràpita-la Sénia estos dies per preparar el concert que prompte farà el trajecte amb els ulls tancats…

Gràcies Pau Ortiz, amic forever, què faríem sense tu?

Pau Ortiz, al piano, sap fer fàcil i natural el que és difícil i laboriós. Un cop més al nostre costat. Agraïment infinit.

Gràcies Dúnia, Òscar i Celso pel fer de Lola i els mariners, pel vostre bon humor i la vostra bona disposició.

També volem fer un agraïment als nostres cantaires més jóvens: que vingueu a cantar ens fa especialment feliços: Maria, Gerard, Dúnia, Rut i Txell.

Rut Queralt, Meritxell Queralt, Dúnia Pla, Maria Toset i Gerard Toset. Gràcies.

Molt especialment, avui volem homenatjar els nostres cantaires més veterans. 

Algunes, per motius de salut, ja fa un temps que no ens poden acompanyar, però les tenim presents sempre: Pepita Querol, soprano, i Mari Carmen Garcia, contralt, homenatjada avui per les dones senienques. Sí que hi és un fill de Mari Carmen, Josep, a qui li agraïm la seua assistència i li demanem si, en el seu nom, ens pot acompanyar a l’escenari.

L’enyorat Sergi Almuni, tenor i president, ens va deixar l’any passat però sempre estarà en natros; avui tenim aquí Amparín, a qui volem demanar també que ens acompanye a l’escenari.

Com també a Emília Balada, contralt, que ens acompanya de públic. 

A l’escenari tenim Albertina Llobregat, soprano; Joan Segura, tenor (i dels bons); i Daniel Cervera, baix (i baix "continu") i president.

Companys i amics des de fa molts anys, avui us volem dedicar un afectuós aplaudiment. Moltes gràcies per la vostra extensa i intensa trajectòria. Sou un exemple per a natros i un motiu d’admiració, com a cantaires i com a persones.

I a tots vosaltres que avui ens heu acompanyat, ja sabeu que, si voleu vindre a cantar, mos trobareu els dimecres de vuit a nou i mitja a l’escola de música. Penseu que fareu salut, amb abdominals de respiració i esbargint la ment; fareu poble i fareu país. Tres beneficis pel mateix preu. 

En fi, per acabar, cantarem La Senienca, que també parla d’una dona. 

Bones Festes a tothom!

                                                                    *        *        *

PARAULES D'AGRAÏMENT

Mari Carmen Garcia

A Joventuts Unides.

Només unes paraules d'agraïment pel ram de flors que li vau donar, a Josep, al Concert de Festes Majors, al no poder assistir-hi jo. Va ser un homenatge col·lectiu i emotiu a les persones que hem cantat -i la majoria, encara ho fan- més veteranes.

Les noves tecnologies tenen moltes coses bones si no se n'abusa. En aquest moment de la meva vida, i per raons de salut, no vaig poder venir-hi, ni aquell dia ni tampoc a cantar. Però em vau enviar un vídeo i vaig poder veure-ho tot. Físicament no hi estic, però em sento un més de vatros. A més, la majoria dels dies que esteu a l'assaig, Joan Segura m'envia un àudio. I us puc sentir... i de vegades canto. Canto! La música sempre ens unirà.

Em van agradar molt les cançons que vau cantar al concert En nom de dona i les explicacions que vau fer a la presentació i que ara publiqueu a En Clau de Sol Fa. I el vau fer un dia de les Festes Majors molt adient, el dia d'homenatge a la dona senienca. Moltes felicitats.

Us desitjo que tingueu salut per a poder cantar molts anys més.

Visca la música!



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!