... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!

 MERCÈ CANO i NOGUÉ    


(Encara en relació amb el lliurament dels Premis Clavé 2023, us oferim el parlament que hi feu Mercè Cano, presidenta del Moviment Coral Català, una confederació de diverses federacions corals de Catalunya. Li agraïm que ens permeti publicar aquestes encertades paraules, que subscrivim plenament.)     


Bon vespre a tots i totes,

Avui hem lliurat els Premis Clavé corresponents a l’any 2023. Al llarg de l’any s’han fet moltes activitats corals de tot tipus arreu del territori i aquí s’han triat uns guanyadors i guanyadores d’entre els molts candidats i candidates presentats. Però, segur que encara hi ha grups corals que no han estat presentats. Al llarg de l’any aneu pensant en quantes actuacions protagonitzeu o aneu a veure i feu-ne un llistat per poder presentar candidatures el proper any. Donarem més feina al jurat, però podrem presentar un ventall encara més gran del que es canta a Catalunya.

Aquí, entre nosaltres, hi ha gent que canta, que fa cantar i que gaudeix del que significa el cant coral.

El mestre Josep Anselm Clavé va voler que la gent treballadora del seu país gaudís de la felicitat particular que comporta cantar en grup i així van néixer els primers cors. Al fet de cantar en una coral, per exemple, s’hi afegeixen altres valors com l’amistat, la solidaritat, la sociabilitat, la tolerància... el fet de saber que formes part d’un col·lectiu en el que tothom és igual, en el que cap veu ha de sobresortir per damunt de les altres, en el que la teva participació cuidada i treballada col·labora a l’èxit del conjunt... i que fa, que després d’una actuació, el grau de satisfacció per la feina ben feta conjuntament, ens faci ser més feliços. Són també els principis de la societat utòpica que pretenia Clavé.

El mestre Clavé va compondre peces per als seus cors, va ensenyar a llegir partitures als cantaires i va vetllar perquè la feina ben feta arribés a com més racons millor. Amb els estudis que s’estan fent aquest any del seu bicentenari, sabem que fins i tot va arribar a Amèrica i que els Cors de Clavé eren ben considerats arreu. 

En les nostres corals actuals també hem de voler aconseguir l’excel·lència musical sense deixar de banda el nostre llegat, el tradicional i el contemporani, afegint noves composicions a les moltes que ja existeixen en el nostre patrimoni. Tenim una gran quantitat de compositors i compositores catalanes de gran qualitat... aprofitem-los per fer harmonitzacions de velles melodies o per compondre noves peces.

Directors i directores de Corals de Catalunya,... si-us-plau, potencieu la nostra música i feu-la conèixer arreu, la Cultura Catalana us ho agrairà. 

De l’origen dels Cors que va promoure el mestre Clavé han arribat als nostres dies Orfeons, Cors, Corals, Corals infantils, Corals Joves, Pueri Cantores, grups corals i molta gent que treballant conjuntament dins les seves Federacions conformen un Moviment Coral Català molt potent, com ha quedat demostrat en la varietat dels premis atorgats avui.

Vull destacar el Premi a la Trajectòria i Premi d’honor a la directora Mireia Barrera. Ella va començar a cantar en una coral infantil, després en una coral jove i va començar a dirigir de ben joveneta buscant sempre com millorar el que feia. Va estudiar amb alguns dels millors directors de cors del moment i sempre ha buscat l’excel·lència en els cors que ha dirigit aquí i arreu. Tenim la sort de que actualment és la directora del Cor Jove Nacional de Catalunya i volem felicitar-la especialment.

I ja per acabar només us demano que allà on sigueu canteu, feu cantar i seguiu engrandint la Cultura Catalana i el Cant Coral.



Mercè Cano i Nogué

Presidenta del Moviment Coral Català

Mediterranean Office for Choral Singing





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS