JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

L'ESCOLA DE MÚSICA JOVENTUTS UNIDES és distingida amb el Premi Projecte Transformació Social en la sisena edició dels Premis Josep Anselm Clavé de la Música Coral a Catalunya


Divendres passat, 17 de maig, va ser una data destacada i emotiva per a Joventuts Unides. Anàvem a Sant Sadurní d'Anoia per assistir a la Gala de lliurament dels Premis Josep Anselm Clavé de la Música Coral a Catalunya en la seua sisena edició i el motiu no podia ser un altre: el jurat havia concedit un premi a Joventuts Unides. A més de l'agraïment i l'alegria que sentíem, vam poder gaudir d'una gala en què es van destacar molts noms del món coral (compositors, directors i cors) i moltes associacions de música i cultura tradicional. Tot plegat un exemple del ric teixit associatiu i de la vitalitat de la cultura tradicional i popular a Catalunya. 

A la Gala hi va assistir una àmplia representació de la música coral i dels Cors de Clavé, i va comptar amb l'assistència destacada de l'Honorable Natàlia Garriga, Consellera de Cultura. En el nostre cas, ens va acompanyar la nostra alcaldessa, Victòria Almuni, i la regidora de festes populars, Mercè Carbó.

Reproduïm a continuació la Nota de premsa que vam fer en el moment de conèixer la concessió del premi i tot seguit les nostres paraules d'agraïment durant la Gala de lliurament dels Premis Clavé 2023.

D'esquerra a dreta: Josep A. Tíscar, Daniel Cervera, Mercè Carbó, Andreu Martínez, Hble. Natàlia Garriga, Rosa Vinyals, Victòria Almuni, Albert Queralt, Josep queralt i Esmeralda Ferré.


NOTA DE PREMSA

L’ESCOLA DE MÚSICA JOVENTUTS UNIDES, DE LA SÉNIA, GUANYA EL 

PREMI JOSEP ANSELM CLAVÉ DEL CANT CORAL A CATALUNYA 2023

en la categoria de 

PROJECTE DE TRANSFORMACIÓ SOCIAL


L’escola forma part de l’Entitat JOVENTUTS UNIDES, fundada per Andreu Martínez, i se’n destaca la seua tasca innovadora


L’Escola de Música Joventuts Unides ha resultat guanyadora dels Premis Josep Anselm Clavé 2023 en la categoria Projecte de transformació social. Es tracta d’uns premis que tenen per objectiu retre homenatge al músic, poeta i polític Josep Anselm Clavé (Barcelona, 1824-1874). Així, la Federació de Cors Clavé organitza, anualment, els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya amb la voluntat de difondre i promocionar els millors treballs del panorama de la música coral a Catalunya. 


“Formar part de la llista de nominats ja va ser tot un honor; compartir nominació amb escoles de música d’arreu del país: de Barcelona, de Girona i de Gavà”, explica Oriol Plans, director de les corals de Joventuts Unides. I afegeix: “Resulta especialment destacable que es posi en valor una escola del sud de Catalunya que ofereix especialment classes de música coral, entesa com una part essencial de l’aprenentatge integral no solament de la música sinó també de valors humans i socials”. 


Molt allunyada dels centres culturals com són les grans ciutats, amb molt pocs recursos, l’Escola de Música Joventuts Unides va significar, des del seu naixement, un exemple per a moltes escoles del territori pel que fa a metodologia, materials i activitats. És per això que, des de l’escola de música, asseguren que “aquest premi ens encoratja i ens anima a seguir, convençuts que la línia que va encetar el fundador, Andreu Martínez, és el camí més encertat”. 


Actualment, a l’escola de música hi ha quatre corals: el Cor de Petits, el Cor de Mitjans i Grans, el Cor Jove i la Coral Polifònica. En el cas concret del Cor de Petits i al Cor de Mitjans i Grans, la mitjana d’alumnes en cada cas és d’entre 20 i 30 cantaires a cada cor. “En un poble com la Sénia, aquesta xifra és significativa, perquè demostra que cantar cohesiona, transforma i afavoreix la participació social”, a més de ser, alhora, “una eina identitària d’expressió cultural”. 


Finalment, el premi significa, també, fer present el poble, la Sénia, i el territori, Terres de l’Ebre, arreu del país. Un exemple més que el que fem al sud de Catalunya, que tantes vegades passa desapercebut, pot ser —i és— tan innovador o destacat com qualsevol altra iniciativa de qualsevol altre indret de Catalunya. De fet, durant tota la seva trajectòria, l’Escola de Música Joventuts Unides ha unit el nord del País Valencià amb les Terres de l’Ebre en les diverses  iniciatives que ha engegat. Un altre factor que ha ajudat a crear aquesta unió  social i d’amistat entre les persones que hi han participat. 




PARAULES D'AGRAÏMENT


Bon vespre,


L’Escola de Música Joventuts Unides us agraïm profundament aquest reconeixement.


Som una entitat que creiem fermament en els valors humans, de respecte, de germanor i de generositat, que aporta la música. Ensenyem música en un poble menut, molt allunyat de les grans ciutats i dels grans centres de cultura, i ho fem amb bona dosi de voluntariat i també amb algun sacrifici, sobretot per la manca de recursos. Amb molt d’idealisme també.


Des del naixement de l’escola fa més de 50 anys, hem basat l’ensenyament en la cançó tradicional catalana, la qual creiem que és la millor eina de cohesió social i d’integració de tothom en una societat igualitària.


Voldríem compartir el premi amb tantes entitats i escoles de música del país que de ben segur també mereixerien aquest reconeixement. I ben especialment, amb el nostre fundador, Andreu Martínez, que avui ens acompanya; amb tots els mestres que han passat en algun moment per l'escola; amb les famílies i amb tot l’alumnat de l’escola. 


Aquest premi ens dona confiança i ens encoratja a seguir endavant. Moltes, moltes gràcies!




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!

ANSELMO: EL CAMÍ DELS HEROIS