ANDREU MARTÍNEZ, DISTINGIT AMB EL PREMI ORIOL MARTORELL 2021

El lliurament del premi tindrà lloc el 20 de novembre al teatre L'Atlàntida de Vic


Amb una gran alegria, us fem saber que Andreu Martínez i Motos, el nostre estimat Andreu, un dels fundadors de Joventuts Unides i ànima de l'entitat durant gairebé quaranta anys, ha estat distingit amb el Premi Oriol Martorell 2021 de Pedagogia Musical.

Reconeixement a Andreu amb motiu del 50è aniversari de Joventuts Unides
(Concert de Transatlàntida; 25 de juny de 2016)
Hi veiem: Cinta Ollé, Imma Obiol, Joan Moisés, Jezabel Bel, Albert Queralt i
Andreu Martínez)

Què és el Premi Oriol Martorell?

L'abril de 2015, el Patronat de la Fundació L’Atlàntida de Vic va prendre l’acord de constituir el Premi Oriol Martorell a la trajectòria d’una vida professional dedicada a la pedagogia musical. 


L’Ajuntament de Vic i la Fundació L’Atlàntida, responsable de la gestió del servei municipal de l’Escola de Música i Conservatori de Vic, volen reconèixer cada dos anys una personalitat del món de la pedagogia musical per la seva trajectòria professional i per la seva aportació a la renovació d’aquesta disciplina. Amb aquest premi es vol posar en valor la pedagogia de la música com a una disciplina autònoma, decisiva en la formació de mestres i professors, i en la creació de noves propostes que han fet avançar l’ensenyament musical al nostre país.


En són mereixedores aquelles persones que hagin dedicat, prioritàriament, la seva vida professional a la pedagogia, i no com una activitat secundària. També es reconeixerà la seva vàlua com a intèrprets, compositors o directors de cor o d’orquestra.


El jurat del premi d'enguany està compost per:


Jaume Ayats i Abeyà, representant del Patronat de la Fundació L’Atlàntida i president del jurat. 
Sergi Díaz i Villalonga, president de les Escoles de Música d’Iniciativa Privada de Catalunya.
Carles Farràs i Vilagines, president de l’Associació Catalana d’Escoles de Música. 
Anna Farrés i Llobet, presidenta de l’Associació d’Ensenyants de Música de Catalunya.
Joan Morera i Casablancas, president de l’Associació de Conservatoris de Catalunya. 
Núria Sempere i Comas, directora general de l’Escola Superior de Música de Catalunya. 
Dolça Albert i Generó, directora de l’Escola de Música i Conservatori de Vic. 
Montse Catllà i Dot, directora general de la Fundació L’Atlàntida. 


Els distingits amb el premi en les anteriors edicions han estat:


2015: Dolors Bonal i de Falgàs

2017: Eva Graubin

2019: Pepita Jorba i Planell



Qui va ser Oriol Martorell?


Foto: enciclopedia.cat

El premi duu el nom d'Oriol Martorell i Codina, director de coral, pedagog i catedràtic en història. El 1947 fundà la Coral Sant Jordi, que va dirigir fins a l'any 1991. Especialista en direcció coral, va desenvolupar una intensa activitat nacional i internacional com a professor, director, jurat, crític, assessor... en diferents països. Durant els anys de la transició va assolir una gran projecció pública dirigint cantades multitudinàries amb motiu d'esdeveniments de gran significació com el retorn del President Josep Tarradellas o la primera celebració de la Diada Nacional de Catalunya.


El 1986, vam acollir un concert de la Coral Sant Jordi, dirigida per Oriol Martorell, al nostre poble. Encara podem recordar-lo gratament. En aquell concert, molts de nosaltres, cantaires, vam escoltar per primer cop la sardana El cavaller enamorat, de Joan Manén, que després hem cantat tantes i tantes vegades i sempre amb una gran satisfacció. Uns anys després, també va visitar l'escola la seua germana, Maria Martorell, destacada pedagoga musical i directora de corals infantils.


Oriol Martorell va morir el 24 d'agost de 1996, de manera que el dia de Sant Bartomeu d'enguany es van complir els 25 anys de la seua mort. El recordarem sempre com un referent del cant coral a Catalunya, com un mestre i un savi.



El llliurament del premi


L'acte de lliurament del Premi Oriol Martorell a Andreu tindrà lloc el dia 20 de novembre al teatre L'Atlàntida de Vic. Durant l'acte, es farà una glossa de l'homenatjat i hi haurà diferents parlaments, entre els quals el discurs d'acceptació del premi per part d'Andreu. També s'inclouran diferents intervencions musicals que recordaran Joaquim Maideu i Santi Riera, tots dos destacats pedagogs i vinculats amb l'Escola de Música i Conservatori de Vic, que Andreu conegué i amb qui feu amistat; com també una peça de l'estimat Josep Ollé i SabatéDes de Joventuts Unides, ens desplaçarem un grupet de cantaires, familiars i amics d'Andreu per assistir-hi (en cas que hi estigueu interessats, contacteu amb Albert).


El premi consisteix en una escultura en porcellana obra de l'artista Pep Madrenas Palou. Duu com a títol Torre/Talaia i ve explicada de la següent manera: "Talment un rotlle de mil partitures que construeix una torre de vida i de coneixement, i al capdamunt la llum del far, la saviesa que sortosament s’escampa arreu."


Per a tota la família de Joventuts Unides, és un motiu de felicitat la concessió d'aquest premi a la trajectòria pedagògica i musical d'Andreu, bona part de la qual ha desenvolupat a l'entitat i al poble. I hem d'agrair profundament la persona que va tindre la idea de sol·licitar aquest premi per a Andreu i que va tirar endavant la iniciativa: es tracta de Cinta Ollé i Sabaté. Gràcies a ella i al suport de l'aleshores presidenta, Jezabel Bel, com també del director, Albert Queralt, ha estat possible aquest reconeixement.


Enhorabona, Andreu!



Andreu recull el premi Educació 2020
que la Federació de Cors Clavé va atorgar
a les Trobades d'Animadors de Cant
coincidint amb els 50 anys de Trobades.
(Foto: Trobades d'Animadors de Cant)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!