25 CONCERTS DE SANT JORDI

Per ROSA MARIA VINYALS   


Doncs sí, vint-i-cinc concerts i vint-i-cinc anys, que haurien correspost a vint-i-sis concerts si la pandèmia no ens hagués confinat la primavera del 2020. Des del 1997, la nostra particular celebració de Sant Jordi ha perviscut malgrat els canvis que naturalment comporta el pas del temps. I som aquí novament, enguany amb ARBRES, amb moltes cançons de sempre i alguna de nova, i amb alguns textos de sempre i uns quants de nous. Poemes, sobretot, enguany. 


Per què ARBRES?

Habitualment, prenem la idea del concert de celebracions i commemoracions d'autors literaris, dels quals se'n celebren uns determinats anys del seu naixement o mort. El 2022 és l'Any Fuster, una celebració ben destacada; però Joan Fuster ja l'havíem tractat en el nostre concert del 2017, i ens va semblar massa propera la data per fer-ne una nova edició. 

Per altra banda, no podem negar que el moment en què vivim ens produeix una sensació d'angoixa contínua. La supervivència de la nostra llengua i de la nostra nació no estan garantides, ans al contrari estan sofrint una contínua repressió i, ai las, una contínua regressió. La situació d'incertesa i de precarietat que ha suposat la pandèmia (que no s'ha acabat) ens fa sentir més dèbils i vulnerables. I més enllà, el MÓN, amb l'amenaça constant de l'escalfament global (que sembla que no ens acabem de creure) i, més immediates, les guerres incomprensibles i inhumanes... 

Tot plegat ens fa girar els ulls cap a un valor inalterable: la natura; i la seua "personificació": els arbres. Perquè certament els arbres han esdevingut, literàriament parlant, símbols, referents, interlocutors, companys, consol i pau. Els arbres entesos com a permanència, com a eternitat, com a vida renovada; silenciosos, generosos, sempre presents; els arbres com a reflex de la nostra humanitat.

En realitat, al concert no tractarem únicament d'arbres. Hi haurà, en general, l'element vegetal. I hi haurà Sant Jordi, és clar, amb la seua bellesa inalterable: el dia més bonic de l'any. Sant Jordi ens fa humans, perquè destaca la nostra capacitat d'estimar i la nostra capacitat intel·lectual, que ens porta a gaudir i a reflexionar a partir de la paraula escrita. Sant Jordi és el patró de Catalunya, i també hi haurà, al concert, una part dedicada a la reivindicació de la nostra nació mil·lenària.


Gràcies a tothom!

El Concert de Sant Jordi implica molts participants i molts agraïments. A part de les corals de Joventuts Unides (la Coral Polifònica, el Cor Jove i una part del Cor de Mitjans), hi participa un grup força nombrós d'alumnes de l'Institut La Sénia que fan la lectura dels textos. Paraula i cançó, literatura i música: una combinació perfecta.

En l'apartat d'agraïments, cal destacar la implicació de l'Ajuntament de la Sénia, que es fa càrrec del cost dels programes de mà juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Gràcies Isa Barreda i Joan Arnau per la vostra col·laboració eficient i amable. El nostre agraïment al Campus Extens de la URV, que patrocina els cartells i ens dona prestigi amb la seua col·laboració. Un agraïment especial a Floristeria Neus, que des del primer concert ens obsequia amb un ram per a l'escenari.

Enguany, per primer cop, demanarem la voluntat del públic. En acabar el concert, a la sortida, hi trobareu una urna on, si el concert us ha agradat i us abelleix, hi podreu dipositar el vostre donatiu. Per què demanem aquest donatiu?

Tal com hem dit, les principals despeses del concert estan cobertes: programes i cartells. Sempre hem volgut fer uns programes ben complets, que continguessen totes les lletres dels poemes o textos llegits, i de les cançons. Calen aquests programes tan complets? Voldríem pensar que sí; que, acabat el concert, no els llancem sinó que els guardem, i els rellegim... Però el concert comporta més despeses, algunes de les quals s'han de cobrir i altres que sempre queden a mans de la generositat dels participants, allò de fer les coses "per amor a l'art".

Així, hi ha el treball de pensar i elaborar un disseny per al programa i el cartell (feina que enguany ha fet l'alumna Sara Berta Miclos); hi ha la feina de maquetació del programa, que fem nosaltres mateixos per no encarir la factura de la impremta; hi ha el material (per mínim que siga) necessari per a adornar l'escenari; hi ha el piscolabis d'agraïment a tots els participants, que elaboren els mateixos cantaires de la coral polifònica; i hi ha, finalment, la participació dels músics professionals, que reben sempre una compensació massa minsa pel treball que fan.

Per tot això, si el concert us agrada i us abelleix, podreu fer el vostre donatiu. Perquè, per mínim que siga, si es multiplica per molta gent, ens permetrà, si més no, compensar els músics tal com es mereix la seua dedicació i la seua feina. 


Per finalitzar...

El Concert de Sant Jordi s'ha mantingut pràcticament inalterable, amb el mateix format, durant vint-i-cinc edicions, de la qual cosa crec que ens podem alegrar tots els seniencs. Potser algun dia caldrà canviar-ne el format... Ja se sap: tot té un principi i un final. Fins i tot les guerres. Encara que sembla que la guerra, en abstracte, és dolorosament cíclica. La guerra i l'etern desig de pau, de germanor, de justícia, de solidaritat. I, enmig del caos, ARBRES. 


Concert de Sant Jordi 2015


Concert de Sant Jordi 2017



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

HONOR SOCIETAT 2023, UN GRAN HONOR PER A JOVENTUTS UNIDES

PUJA LA NIT COM UN HIMNE DE SAFO. Record i agraïment d'un Concert de Sant Jordi

MUNTANYES DEL CANIGÓ

JOVENTUTS UNIDES, PREMI CLAVÉ 2023

... ON SIGUEU, CANTEU I FEU CANTAR!